Close

Taalcafés

België, Brussel

Werk aan een geslaagde integratie en kom naar ons Café Lingua in Brussel. Ontmoet mensen van over de hele wereld én van om de hoek, en geniet van de gezellige sfeer.

Moedertaalsprekers zullen je onderstuenen met leuke spellen en materiaal in het Frans, Nederlands, Engels, Turks, Arabisch en Farsi. Kom samen bij Café Lingua!

Welcome Home International is een non-profit organisatie, die effectieve en respectvolle methodes ontwikkelt voor de integratie van vluchtelingen en immigranten. Hoe wij dat doen? Onze eerste stap is betere communicatie.

Met de hulp van Erasmus-subsidie houden wij elke tweede vrijdag van de maand/om de vrijdag in Boenjen, Zero Waste Café: Place Colignon 18, 1030 Schaarbeek, Brussel.

Als onderdeel van het Language Voices project, zal Welcome Home International op kleine schaal een Women’s Circle bijeenkomst houden. Dit taalcafé voor vrouwen zal op een doordeweekse ochtend plaatsvinden. Voor de kinderen zal er op dit tijdstip door onze vrijwilligers een kinderhoek met taal en huiswerkondersteuning aangeboden worden.

 

Finland, Helsinki

Cafe Lingua in Helsinki is een internationale, meertalige gelegenheid, waarbij mensen in een café of bar in centraal Helsinki samenkomen om hun spreekvaardigheid in andere talen te oefenen. Het café loopt nu voor meer dan tien jaar.

Aan verschillende tafels worden allerlei talen gesproken, met zowel natives als non-natives, en je kunt tussendoor van tafel wisselen om andere talen te oefenen. Meestal omvatten de activiteiten zowel discussie als gezelligheid, bordspellen en ander materiaal. Aan de Finse en Zweedse tafels zitten tutoren die gesponsord worden door Finse en Zweedse stichtingen voor cultuur (foto- en discussiekaarten, Q&A, oefenbladen).

Het taalcafé is elke week, met ongeveer 70 tot 90 deelnemers en meer dan tien talen.

Het evenement wordt georganiseerd in samenwerking met meerdere organisaties en deelname is gratis.

Coördinatie en advertentie van het evenement verloopt voornamelijk via de Facebook-groep “Cafe Lingua in Helsinki”.

 

Italië, Sorrento

Language Café Sorrento is een internationale, meertalige gelegenheid waar mensen hun spreekvaardigheid in allerlei talen kunnen oefenen. Het vindt plaats in het Sant’Anna Instituut, aan de Via Marina Grande 16.

Het Sant’Anna Instituut biedt buitenlandse studieplekken aan voor US universitaire studenten, Italiaanse taallessen voor anderstaligen en vreemde talen voor locals.

Het eerste Language Café vond plaats in maart 2018. Aan verschillende tafels werden verschillende talen gesproken, en native en non-natives konden deelnemen en van tafels wisselen zoals ze wilden. Er werd gezellig gekletst en gediscussieerd, en gebruik gemaakt van bordspellen en ander materiaal. En er was koffie en cake!

Docenten en gevorderde leerlingen van het Sant’Anna helpen als tutoren. Het Language Café is elke donderdag van 18.00 tot 20.00 uur. Er zijn zo’n 15 deelnemers en 3 tot 4 talen. Het café wordt vooral geadverteerd via de Facebook group “Language Café Sorrento”. Deelname is gratis en iedereen is welkom!

 

Spanje, Albuñol

Ons “language café” in Albuñol is elke dinsdagochtend, in de bar “Casa Pepe”. Het biedt de gelegenheid om het Engels en Spaans te oefenen met moedertaligen. In de toekomst zullen we meer talen aanbieden. Aan verschillende tafels worden verschillende talen gesproken, en deelnemers kunnen van tafel wisselen als ze dat willen. Het materiaal varieert van flashcards ten introductie van een discussie over tradities, feesten, of standpunten, tot bordspelen, kaarten, memory spellen, etc.

De tutoren zorgen voor een goede sfeer, dynamiek en plezier. En er is natuurlijk geen gebrek aan koffie en cake! Deelname is gratis en voor iedereen die Spaans of Engels wil leren. Leren en plezier gaan hand in hand. Het café wordt geadverteerd met posters en via de Facebook groep Ceper cehel de Albuñol.

 

Zweden, Kristianstad

Ons talencafé Kristianstad bevindt zich in het Folkuniversitetet in Kristianstad, Zweden, en loopt sinds december 2017. Vrijwilligers afkomstig van de Kristianstad Universiteit voor Senioren en de Rotary, met een achtergrond in het (taal)onderwijs, verpleegkunde, management, enz. leiden alles in goede banen.

We komen samen op dinsdag van 13.30 tot 15.30 en bespreken dan wat we gaan behandelen, om vervolgens in kleine groepen op te splitsen. Afhankelijk van het niveau van de sprekers, gebruiken materiaal voor beginners tot gevorderden.

We gebruiken flashcards, memory, foto’s en teksten om het gesprek te starten. Mensen willen vaak onderwerpen bespreken zoals “Hoe vind ik een baan?” en “Hoe pak ik een sollicitatiegesprek aan?” Ook de “ongeschreven” Zweedse omgangsregels en culturele verschillen en overeenkomsten zijn vaak onderwerp van gesprek. Er zijn zo’n 14-20 deelnemers aan het café en dit is voor ons een goed aantal, omdat met een verdeling over 4 tot 5 groepen iedereen aan het woord kan komen.

Het is de ambitie om het taalcafé in de toekomst door te zetten en we zien graag het aantal deelnemers en vrijwilligers toenemen. Het taalcafé is een gezellige plek met veel plezier, goede koffie en een lekker stuk cake.

 

Nederland, Maastricht

Language Café Maastricht is een nieuw meertalig taalcafé dat vanaf mei 2018 wekelijks plaatsvindt in Brasserie Tapijn, op het terrein van de voormalige Tapijnkazerne. Het café vindt plaats op dinsdag van 18.00 tot 20.00 en biedt de gelegenheid om op een informele manier zowel Nederlands als andere talen te spreken.

Vanwege de ligging en het internationale karakter van de stad, is het de ambitie om zoveel mogelijk talen aan te bieden en de brede internationale gemeenschap aan te trekken. We gebruiken flashcards, spelletjes en andere materiaal in allerlei talen, zodat het voor iedereen zowel leuk als leerzaam is. We zijn op zoek naar vrijwilligers en tutoren om met ons mee te groeien, dus mocht je je taal willen delen met anderen, neem dan vooral contact met ons op. Je kunt ons bereiken via Facebook “LCM – Language Café Maastricht” of lcmaastricht@gmail.com.

Het café wordt namens Stichting Vrouw en Welzijn gecoördineerd door Katja Primozic. Katja is zelf net terug van acht jaar weggeweest, heeft naast haar studie in Engeland op een talenschool gewerkt en kijkt erg uit naar het samenbrengen en samenkomen van mensen en talen uit alle windstreken in haar thuisstad Maastricht!

 

Turkije, Bursa

Language Café Bursa is onderdeel van het Language Voices Eramus+ project, dat als doel heeft het leren en spreken van talen te stimuleren.

Language Café Bursa vindt elke maandag plaats in het Sanat-Mahal Café. We hebben gemiddeld zo’n 50 deelnemers.

Het doel is om het leren van een taal makkelijker en toegankelijker te maken door middel van leuk materiaal in het Engels, Frans, Arabisch en Spaans. Aan alle tafels zorgen tutoren voor de ontwikkeling en ondersteuning van de taalkennis van deelnemers. Frans- en Spaanstaligen stimuleren deelnemers om op een informele manier hun spreekvaardigheid te oefenen. Daarnaast is er ook oefenmateriaal beschikbaar dat wordt ontwikkeld door onze partners in het Fins, Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Spaans, Arabisch en Turks. Flashcards, spelletjes en discussiekaarten zijn slechts een greep uit het materiaal dat we gebruiken.

Deelname is gratis en voor iedereen.

Je kunt meer informatie vinden op de facebook-groep Language Café Bursa en de Bursa Eğitim ve Gençlik Derneği-pagina. Via ons informatieformulier kun je ons vertellen welke taal je wilt leren. Ook vind je er nieuws over andere taalcafés.