Close

Språkkaféer

Belgien, Bryssel

 

 

Var delaktig i effektiv integration genom att delta i vår Café Lingua i BrysselMöt människor från hela världen tillsammans med dem som finns precis runt hörnet och njut av en gemytlig atmosfär.

Modersmålslärare hjälper dig med roliga spel och material på franska, holländska, engelska, turkiska, arabiska och persiska. Kommunicera på Café Lingua!

Welcome Home International är en ideell organisation som utvecklar effektiva och respektfulla metoder för flykting- och invandrarintegrationen. Hur gör vi det? Våra första steg att uppnå detta är genom bättre kommunikation.

Tack vare Erasmus finansiering har vi Language Voices Café varannan fredag ​​på Boenjen, Zero Waste Café: Place Colignon 18, 1030 Schaerbeek, Bryssel.

Som en produkt av Language Voices-projektet startar Welcome Home International en mötesgrupp för kvinnor i maj 2018, ett språkkafé bara för kvinnor som kommer att träffas en gång i veckan. Vid sidan av detta kommer vi också att driva vårt volontärarbete Kid’s Corner med barnspråk och läxsupport.

 

Finland, Helsinki

Café Lingua i Helsingfors är ett internationellt flerspråkigt event dit människor kommer för att öva och prata på olika språk, eventen organiseras i ett café/bar i centrala Helsingfors. Dessa event har funnits i över ett decennium nu.

Olika språk talas vid olika bord och du kan ändra bord när du vill. Det finns vanligtvis diskussioner, socialisering, spelbrädspel och annat gratis material. De finska och svenska borden har handledare med finansiering från Finnish Culture Foundation och Swedish Culture Foundation (bild- och diskussionskort, frågeställningar, handledning).

Evenemanget äger rum varje vecka, det finns ca 70-90 deltagare varje vecka, och mer än 10 olika språk.

Evenemanget är organiserat i samarbete med flera organisationer och att delta är gratis för alla.

Evenemanget samordnas och annonseras främst via sin Facebook-grupp “Café Lingua i Helsingfors”.

 

Italien, Sorrento

Language Café Sorrento är en internationell flerspråkigt event där människor kan öva på olika språk. Kafét är på Sant’Anna-institutet, via Marina Grande 16.

Sant’Anna-institutet organiserar utlandsstudier för amerikanska universitetsstudenter, italienska språkkurser för utlänningar och främmande språk för lokalbefolkningen.

Det första mötet i vår Language Café organiserades i mars 2018.

Olika språk talas vid olika bord, både inhemska och icke-modersmåls medlemmar, och du kan byta bord när du vill. Eventet inkluderar diskussioner, socialiseringen, spelbrädspel och annat gratis material. Och självklart, kaffe och kakor!

Lärare och studenter på Sant’Anna hjälper till som handledare. Evenemanget äger rum varannan torsdagskväll mellan 18.00–20.00. Kafét har ca15 deltagare per möte och 3 eller 4 bord/språk. Evenemanget annonseras främst via sin Facebook-grupp “Language Café Sorrento”. Deltagandet är gratis och tillgängligt för alla!

 

Spanien, Albuñol

Mer information kommer snart …

 

Sverige, Kristianstad

Vårt språkkafé Kristianstad vid Folkhögskolan i Kristianstad Sverige startade i december 2017. Vi har volontärer från ChriPu (Kristianstads pensionärsuniversitet) och från Rotary i Kristianstad. Volontärerna har olika bakgrund så som språklärare, sjuksköterskor, arbetsledare etc.

Vi samlas på tisdagar mellan 13.30-15.30, vi går igenom vad vi ska diskutera och därefter delar vi in oss i mindre grupper med olika ämnen och olika språknivåer. Materialet vi använder är Lätt till Svår nivå beroende på deltagarnas språknivå.

Vi använder flash cards, memory, bilder och texter  för att starta upp samtalen. Ofta vill de diskutera ämnen som “hur söker jag jobb?” och “Vad ska jag tänka på vid en intervju?” De vill också veta hur vi svenskar är och likheter/olikheter mellan våra kulturer och seder.

De är många som kommer varje vecka och några nya tillkommer efterhand, gruppen är oftast 14-20 personer. Vi anser att detta antal är bra, för då kan vi få 4-5 grupper i olika ämnen och nivåer och alla en chans att få prata. Vi har planerat att språkcafét ska fortsätta framöver och har förhoppningar att antalet deltagare och volontärer ska öka.

Målet är att utöka med flera språk.  

På våra språkcaféer är det god stämning och många skratt, och vi dricker alltid en kopp gott kaffe och kaka.

 

Nederländerna, Maastricht

Language Café Maastricht är ett nytt flerspråkigt språkkafé som äger rum varje vecka från och med maj 2018. Caféet är på tisdagar från 18.00–20.00 på Brasserie Tapijn, omgivet av universitetsbyggnader och kommande kreativa utrymmen och erbjuder en möjlighet att öva Holländska och andra språk i en informell miljö.

På grund av stadens geografiska läge och internationella karaktär strävar vi efter att erbjuda så många språk som möjligt. Vi erbjuder flashcards, spel och annat material för att det ska vara en rolig och engagerande aktivitet för alla deltagare. Om du är talar modersmål eller skicklig på något annat språk och villig att dela ditt språk med andra, ta kontakt, via Facebook eller maila lcmaastricht@gmail.com.

Caféet organiseras av Katja Primozic på uppdrag av Stichting Vrouw en Welzijn. Katja återvände nyligen tillbaka till Maastricht efter att ha bott och studerat i Storbritannien, där hon arbetat på en språkskola i många år och ser fram emot att samla människor från hela världen i hennes hemstad!

 

Turkiet, Bursa

Language Cafe Bursa är ett evenemang som äger rum under EU-projektet Language Voices.

Language Café Bursa organiseras varje vecka på måndagar på Sanat-Mahal Café och med ett genomsnitt på 50 deltagare.

Det syftar till att göra språkinlärning lättare och lättillgänglig genom att ha kul med att tillhandahålla språkinlärningsmaterial på engelska, franska, arabiska och spanska. Handledare för varje språk tar ansvar för att organisera och stödja språkutvecklingen av deltagarna.. Handledare vars modersmål är franska och spanska uppmuntrar deltagarna att lära sig genom att tala i samband med denna informella utbildning. Förutom att vara informella, används material som utarbetats av projektpartner på olika språk, t.ex. Finska, flamländska, engelska, franska, holländska, italienska, spanska, arabiska och turkiska. Språkkort, spel, illustrerade alfabet kort, diskussionskort är bara några material som vi har använt i våra språkkaféer.

Att delta är gratis och tillgängligt för alla.

Du kan hitta mer information om Language Cafe Bursa i Facebook-gruppen eller Bursa Education and Youth Association-sidan. Du kan enkelt berätta vilket språk du vill lära dig genom att fylla i vårt frågeformulär. Du kan också hitta nyheter från andra språkkaféer.